Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • Novosti

  STARE STVARI ZA NOVU NADU
  STARE STVARI ZA NOVU NADU

   Beograd, 07.02.2017. - Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka,  Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR će organizovati humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u 40 gradova širom Srbije.

  Uz prigodne programe i u prisustvu prijatelja, roditelja, volontera i javnih ličnosti, NURDOR će obeležiti ovaj značajan datum i predstaviti novu akciju u sklopu kampanje „I ja se borim!“ – Stare stvari za novu nadu –. Sredstva koja će se prikupiti tokom ove akcije biće namenjena II fazi izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Sve informacije o humanitarnoj akciji - Stare stvari za novu nadu - biće  dostupne na zvaničnoj internet stranici udruženja www.nurdor.org   

  Tačno u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

  U Beogradu, centralna manifestacija će biti organizovana na Trgu Republike od 12 do 14 časova.

  Osim u Beogradu, tog dana, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Paraćinu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Ivanjici, Požarevcu, Valjevu, Ubu, Lajkovcu, Malom Zvorniku, Rekovcu, Prijepolju, Kladovu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Rumi, Bačkoj Palanci, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Prokuplju, Novom Pazaru, Lebanu, Surdulici, Boru, Žablju i Lazarevcu.

  Kampanja „I ja se borim“, koju je udruženje započelo početkom 2016. godine, ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Sa velikim zadovoljstvom i ponosom NURDOR je krajem prošle godine svečano obeležio kraj radova na prvoj fazi projekta i aktivno radi na prikupljanju sredstava za drugu fazu projekta – za unutrašnje građevinske radove, postavljanje instalacija, završne i zanatske radove.

   

 • Novosti

  Uspomene za ceo život!
  Uspomene za ceo život!

  Danas je bio zaista poseban dan za našu decu u Nišu! Uspomene za ceo život!

  Nurdor i naša deca su bili gosti Teniskog saveza Srbije i Nis Gasprom-a u Nišu! Prisustvovali smo treningu naše reprezantacije za Dejvis kup a posle smo upoznali naše tenisere!

  Oduševljenje dece što će da upoznaju Noleta je nemoguće opisati

  Zahvaljujemo se Nenadu Zimonjiću na organizaciji ovog dešavanja! Zahvaljujemo se Novaku Djokoviću, Dušanu Lajoviću i Filipu Krajinoviću što su se družili sa našim mališanima

  Hvala i na poklonima koje su pripremili za našu decu: potpisane majice i dresove!

  Sve u svemu, ponekad su reči suvišne a srca puna emocija


  https://www.youtube.com/watch?v=v2rQW2tgWZs&sns=fb 


 • Novosti

  Roditeljima bolovanje i puna plata?
  Roditeljima bolovanje i puna plata?

  Ovakvo rešenje predviđeno nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju plod je petogodišnje borbe Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka
  Autor: Katarina Đorđević Politika, petak, 27.01.2017. u 22:00 
  Једна од родитељских кућа у Београду (Фото Д. Јевремовић)

  Petogodišnja borba Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) za pravo na bolovanje i punu platu do detetovog punoletstva, ima izgleda da se završi pobedom. Nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je sada na javnoj raspravi, predviđeno je da se pravo na naknadu zarade može produžiti zbog nege deteta do navršenih 18 godina i to u slučaju teškog oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja.

  Kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, o tom produženju odlučuje najviši stručno-medicinski organ na predlog zdravstvene ustanove u kojoj se dete leči. Po slovu sadašnjeg zakona, roditelji imaju pravo na bolovanje od samo četiri meseca. Budući da lečenje najtežih oboljenja često traje godinama, jasno je koliki je značaj izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju.

  Zahvaljujući inicijativi NURDOR-a, u nacrtu budućeg zakona predviđeno je da roditelj teško bolesnog deteta tokom bolovanja prima pun iznos plate, a ne 65 odsto, kao do sada. Ovakvim rešenjem znatno se poboljšava materijalni položaj porodica mališana obolelih od najtežih bolesti.

  Sandra Malović Likić, socijalni radnik u NURDOR-u, podseća da je ovo udruženje pre pet godina podnelo inicijativu za izmenu zakona, budući da su mnogi roditelji dece na dugotrajnom lečenju bili prinuđeni da daju otkaz.

  – I kada se sve odvija u najboljem redu, lečenje maligne bolesti traje dve godine. Za to vreme roditelj mora stalno da bude uz dete. U naročito teškoj situaciji su oni iz drugih delova Srbije čija se deca leče u Beogradu. Iako u glavnom gradu postoje tri roditeljske kuće u kojima su smešteni oni čija se deca leče od malignih bolesti, to je samo „kap u moru”, jer u njima ima mesta za svega 13 porodica, naglašava naša sagovornica.

  Sandra Malović Likić naglašava da statistički podaci svedoče da svakog dana jedno dete dobije dijagnozu kancera, a svakih deset dana jedan dečji život ugasi se zbog posledica maligne bolesti.

  – Saznanje da je dete obolelo od najteže bolesti je užasan šok za porodicu. Roditelji su prinuđeni da iz korena promene svoju svakodnevicu, kako bi jedan od njih stalno bio uz dete. Mališani često veoma loše podnose hemoterapiju i potrebno im je da majka bude stalno uz njih. Drugi pak imaju veoma izražen apetit pa su roditelji prinuđeni da spremaju kalorijski bogate obroke – kaže ova socijalna radnica.


  Jutro Online - Sandra Malovic Likic - (TV KCN 01.02.2017)

 • Projekti

  Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu
  Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

  Postojeća organizacija zdravstvenog sistema u Republici Srbiji je takva da se deca obolela od malignih bolesti mogu lečiti na teret zdravstvenog osiguranja u klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Lečenje obolele dece u Nišu se obavlja na Odeljenju za hemato – onkologiju Dečije interne klinike gde se godišnje javi između 20 i 30 novoobolele dece. Međutim, kada je lečenje i smeštaj malih onkoloških pacijenata u pitanju, ova Klinika se suočava  sa nizom problema:

  · Nema dovoljno kapaciteta, kako u smeštajnom tako i u tehničkom smislu. Odeljenje hemato-onkologije raspolaže sa 8 kreveta (6 za hospitalizaciju i 2 u dnevnoj bolnici) što je nedovoljno čak i za smeštaj  obolele dece dok su njihovi roditelji prinuđeni da spavaju na stolicama, u čekaonici ili čak van bolnice. Uprava pokušava da premosti ove probleme tako što koriste krevete na Odeljenju imunologije. Međutim, to je privremeno i ne uvek dostupno rešenje.

  · Ne postoji usklađenost sa medicinskim i higijenskim standardima koji zadovoljavaju potrebe obolele dece: postoje 2 kupatila, i to zajednička, što predstavlja opasnost u pogledu higijene i zdravlja mladih pacijenata koji se nalaze u ozbiljnom stanju imuno-depresije usled terapije koje primaju. U ovakvim uslovima povećana je mogućnost infekcija i to na mestima od kojih se očekuje da budu maksimalno sterilna.

  · Problem predstavlja i centralna kuhinja Klinike koja je smeštena na odeljenju između dnevne bolnice i dela za hospitalizaciju i predstavlja veliki rizik za onkološke pacijente zbog  cirkulisanja velikog broja pacijenata sa različitim oboljenjima, koji, ne retko, mogu da prouzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme onkološkim pacijentima, čak i sa fatalnim ishodom.

  · Odeljenje hemato onkologije takođe raspolaže sa neadekvatnim prostorom za kvalitetno provođenje slobodnog vremena dece. Neophodnost postojanja ovakvog prostora proizilazi iz činjenice da se kod dece kao najčešći odgovor na hospitalizaciju javlja anksioznost. Usled pojave stresa i anksioznosti može doći do reaktivacije starih strahova uz pojačani intenzitet (strah od injekcija, krvi, povrede) ili se pak mogu razviti novi - od bolesti, nepoznate bolničke sredine, bolnih i neprijatnih medicinskih procedura koje prate ispitivanje i lečenje... Zbog svega navedenog, od krucijalne je važnosti oplemeniti bolnički prostor u kome borave dece te unaprediti uslove za igru i učenje koji su trenutno nezadovoljavajući. Igraonica je trenutno smeštena u delu hodnika i ne raspolaže knjigama i igračkama koje bi zaokupile pažnju deteta i na taj način redukovale osećanje anksioznosti što bi preveniralo razvoj strahova i ostalih pratećih psiholoških simptoma koji mogu uticati i na proces lečenja tj. na telesno zdravlje.

  · U okviru Kliničkog centra Niš, u sklopu kojeg je Klinika za dečje interne bolesti, obavlja se radio terapija za odrasle pacijente međutim, usled nedostatka posebne opreme i stručnog kadra (pedijatrijski radiolog) ne postoji mogućnost da i mali onkološki pacijenti na istom mestu primaju radio terapiju, već se upućuju na dalje lečenje u Beograd. Nastavak lečenja u novom i nepoznatom bolničkom okruženju, nekoliko stotina kilometara udaljenom od kuće, uvek je dodatni stres ne samo za malog pacijenta, već i za celu porodicu koja je u tim situacijama primoranana na odvajanje tokom određenog perioda.

  ŠTA SE POSTIŽE REALIZACIJOM PROJEKTA

  Projektom je predviđena izgradnja prvog odeljenja u Srbiji po meri deteta. Higijenski uslovi će biti po najvišim standardima,  po ugledu na evropske, čime će i boravak malih pacijenata sa visokim rizikom za razvoj infekcije, naročito onih sa produženom neutropenijom, biti u potpunosti bezbedan.

  Proširenje smeštajnih kapaciteta za male pacijente, za čak više od 80%,  značajno  će doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu. Umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje će biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

  Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

  Odeljenje intenzivne nege biće opremljeno sa tri kreveta, a projektom je predviđeno i obezbeđivanje uslova za otvaranje transplantacionog bloka u okviru odeljenja.

  Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana.

  Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će  hemioterapiju  moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

  OPIS PROJEKTA I ZNAČAJ

  Radi postizanja većeg stepena jednakosti uslova i standarda lečenja u kliničkim centrima na teritoriji Republike Srbije, a shodno činjenici da je pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje Klinike za dečje interne bolesti u Nišu u lošijem stanju u odnosu na ostale klinike u Beogradu i Novom Sadu, Nacionalno udruženje roditelja pružiće svu podršku realizaciji projekta "Izgradnja hemato-onkološkog odeljenja", čime bi se u značajnoj meri unapredili uslovi lečenja dece iz južnog regiona.

  Projekat "Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja" NURDOR relizuje u saradnji sa lekarima i medicinskim osobljem hemato-onkološkog odeljenja, upravom Klinike za dečje interne bolesti i rukovodstvom Kliničkog centra u Nišu. Idejno rešenje sa predmetom i predračunom je izrađeno, kao i urbanistički projekat, koji je usvojila Komisija Uprave za planiranje i izgradnju, a dobijene su lokacijska i građevinska dozvola. Kamen temeljac simbolično je  postavljen je 18. maja 2016. godine i time su zvanično započeti radovi na I fazi izgradnje objekta. 

  U februaru 2015. godine, povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od maligniteta, humanitarnim akcijama širom Srbije zvanično je pokrenuta inicijativa prikupljanja sredstava i pozivanja donatora, kao i svih ljudi dobre volje, koji mogu da pomognu u realizaciji ovog projekta od nacionalnog značaja. Zahvaljujući pomoći velikog broja pojedinaca i kompanija, započeli smo izgradnju novog dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu. Radovi na prvoj fazi gradnje su završeni i objekat je stavljen pod krov Mi nastavljamo sa prikupljanjem sredstava za drugu fazu gradnje. Od 50.000.000 din kolika je vrednost druge faze , završetak izgradnje i opremanje odeljenja, potrebno  je obezbediti još 30.000.000 dinara. Uporedo se prikupljaju sredstva za opremanje novog odeljenja nameštajem i aparatima.

  TRAJANJE PROJEKTA

  Inicijativa je pokrenuta u februaru 2013. godine. Završetak projekta očekuje se do kraja 2017. godine.

  POGLEDAJ PREZENTACIJU PROJEKTA

  SPECIFIKACIJA NEOPHODNOG GRAĐEVINSKOG MATERIJALA - PREUZMI OVDE

  SPECIFIKACIJA NEOPHODNE OPREME - PREUZMI OVDE

   PROCENJENA INVESTICIONA VREDNOST ZA DOGRADNJU ANEKSA

   "DEČIJE KLINIKE" U NIŠU OBJEKAT P + 2PRIZEMLJE - PASAŽ + 2 SPRATA

  (PROCENA JE VRŠENA U EVRIMA  NA OSNOVU UKUPNE BRUTO POVRŠINE OBJEKTA Pbruto= 773m²)


   

  I ARHITEKTONSKO-GRAĐEVINSKI RADOVI:

  293.274,42

  II UREĐENJE TERENA:

  13.117,17

  III VODOVOD, KANALIZACIJA I HIDRANTSKA MREŽA: 

  31.595,00

   

  IV EKEKTROENERGETSKE INSTALACIJE:

  45.958,50

  V  TELEKOM I SIGNALNIH INSTALACIJA:                       

  12.580,00

   

  VI TERMOTEHNIČKE INSTALACIJE:                                

  96.055,65

   

  VII PROTIVPOŽARNA ZAŠTITA:

  818,00

  UKUPNO OD I DO VII

  493.398,74

  PDV 20%

  98.679,75

  UKUPNO SA PDV-om

  592.078,49

  OPREMANJE ODELJENJA I EDUKACIJA OSOBLJA:        

  134.350,00

  TOTAL:

  726.428,49