Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 
 • Novosti

  NURDOR i Mastercard za novu Roditeljsku kuću
  NURDOR i Mastercard za novu Roditeljsku kuću

  22.03.2019. Beograd - Sa velikim zadovoljstvom NURDOR najavljuje kampanju za novu roditeljsku kuću u Beogradu. Ponosni na to što se u ovu važnu misiju od nacionalnog značaja uključila i svetski poznata i priznata kompanija Mastercard, kao naš partner u ovogodišnjoj kampanji.


  Nakon uspešno završene kampanje u južnom delu naše zemlje i otvaranja nove hemato-onkologije na Dečjoj klinici u Nišu u maju prošle godine, NURDOR ove godine najveći deo svojih resursa usmerava ka novom važnom projektu, a to je Roditeljska kuća u Beogradu.

  Beograd je najveći dijagnostički i terapijski centar u Srbiji i najveći broj dece obolele od raka dolazi na lečenje upravo u glavni grad. Često se radi o porodicama koje materijalno nisu u mogućnosti da priušte adekvatan smeštaj i sve troškove života u Beogradu za vreme dok traje lečenje, a što je minimum godinu dana. S obzirom na to da zdravstveno stanje deteta ne dopušta da oni svakodnevno putuju iz udaljenih mesta u Beograd kako bi dete primilo terapiju – neophodno je obezbediti adekvatan smeštaj za sve njih.

  Prepoznavši sve ovo, kompanija Mastercard se među prvima uključila kao važan partner ovog projekta i od danas za svaku beskontaktnu, mobilnu ili on-line transakciju napravljenu sa Mastercard karticama na teritoriji Republike Srbije, Mastercard izdvaja donaciju za novu porodičnu kuću.

  Roditeljska kuća nije samo smeštaj. To je projekat sveobuhvatne brige o porodicama, koji podrazumeva svakodnevni prevoz na terapije i nazad, uvek dostupnu psiho-socijalnu podršku, posete volontera i boravak u porodičnoj atmosferi u kojoj roditelji zajedno pružaju jedni drugima oslonac i podršku. Za decu je od neizmernog značaja da je to prostor prilagođen njima i njihovim potrebama, u kom bolest nije oduzela pravo na detinjstvo i u kom se uvek mogu osećati kao kod kuće. Nadamo se da će novi objekat moći da ispuni kriterijume za proširenje kapaciteta za smeštaj do 20 porodica. Trenutno u NURDOR-ovim roditeljskim kućama u Beogradu obezbeđujemo smeštaj za 13 porodica.Međutim, dve od tri kuće koje koristimo su samo privremena rešenja. Stoga je ovaj projekat dugoročno veoma važan i obezbediće stabilnost u kontinuiranoj podršci svim porodicama koje su potrebne ”, izjavila je Joland Korora, predsednica UO NURDOR-a.

  Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine izjavila je: “Studija kompanije Mastercard ,,Stavi ono do čega ti je stalo na prvo mesto” koju smo realizovali prošle godine, potvrdila je da su veće investicije u zdravstvo najčešće inicijative u kojima građani vide potrebu za većim sopstvenim uključivanjem kao i veća ulaganja kompanija. Deca koja se bore protiv rakapredstavljaju najosetljiviju grupu i njima je potrebna najveća moguća podrška. Oni su pravi SUPERHEROJI, a roditeljska kuća u Beogradu je projekat od nacionalnog značaja, koji celokupna zajednica može aktivno da podrži i započne nešto neprocenjivo. Ponosni smo što smo se udružili sa NURDOR-om i naša dugoročna posvećenost podrazumeva i finansijsku podršku za novu roditeljsku kuću većih smeštajnih kapaciteta, kao i rad na podizanju svesti o važnosti kontinuirane podrške NURDOR-u“ .

 • Novosti

  Humanitarna ski trka na Kopaoniku
  Humanitarna ski trka na Kopaoniku

  Beograd 19.03.2019 - Pored toga što su redovan partner NURDOR-a u realizaciji zimskog rehabilitacionog kampa za decu lečenu od malignih bolesti - Skijališta Srbije ove godine organizuju akciju koja je potpuno posvećena našim mališanima koji se leče.


  23. marta na Kopaoniku (Karaman greben) sa početkom u 12 časova biće organizovana Humanitarna ski trka na koju se mogu prijaviti svi zainteresovani koji žele da se oprobaju na stazi, ali i da doprinesu zajedničkom važnom cilju, a to je projekat nove Roditeljske kuće u Beogradu.

  Svi skijaši i borderi i ljubitelji planine mogu da se prijave za učešće na trci putem sajta Skijališta Srbije ili na prodajnim mestima TSO Raška i Upravna zgrada (nekadašnja “Žica”) na Kopaoniku. Kotizacija za učešće na trci je od 1000 dinara pa naviše. Zainteresovani koji ne skijaju, a žele da doniraju novac to mogu da učine uplatom na žiro račun NURDOR-a (170-30010715000-82) uz napomenu Humanitarna ski trka “I ja se borim!” ili da kupovinom majice ili kačketa daju svoj doprinos akciji.

  NURDOR ovim putem želi sreću svim takmičarima, da bezbedno stignu na cilj i da svi zajedno ostvarimo veliki i važan cilj - a to je da sva deca iz cele Srbije koja dolaze na lečenje u Beograd, zajedno sa svojim porodicama, imaju prava na potpuno besplatan smeštaj i svu neophodnu podršku.

  Hvala prijateljima iz Skijališta Srbije što su već dugo godina deo naše Misije.

 • Novosti

  POČINJU PRIJAVE ZA DINAMO KAMP 2019!!!
  POČINJU PRIJAVE ZA DINAMO KAMP 2019!!!

  Dinamo kamp, mesto gde je OSMEH NAJBOLJI LEK, najveći je kamp rekreativne terapije u Italiji, namenjen je deci lečenoj od malignih bolesti iz Italije i drugih evropskih zemalja i mediteranskog basena.

  Održaće se u Toskani od 18.-25.avgusta 2019.god.

  Pravo na prijavu imaju mladi lečeni od malignih bolesti uzrasta od 12 do 17 godina.

  Neophodno je popuniti prijavne formulare koje možete skinuti putem narednih linkova:

  -       Formular Roditelji

  -       Medicinski formular

  -       Saglasnost

  Osim formulara potrebno je dostaviti karton vakcinacije i otpusnu listu. Dokumentaciju poslati do 15.aprila 2019. na adresu: NURDOR, Čolak Antina 16, Beograd                                         

  Dinamo kamp u Toskani jedan je od najvećih internacionalnih kampova rekreativne terapije u Evropi. Prvi je kamp u Italiji koji je posebno strukturiran za potpuno bezbedan boravak dece sa teškim hroničnim bolestima koja su trenutno na terapiji ili nakon završenog lečenja. Glavni cilj Dinamo kampa je da putem rekreativne terapije omogući deci da povrate veru u sebe, svoje sposobnosti i mogućnosti, kao i kroz druženje i programe uz podršku osoblja, volontera i međusobnu podršku i saradnju sa drugom decom i mladima. Dinamo kamp je “mesto gde je osmeh najbolji lek”, a zabava je zagarantovana zahvaljujući širokom spektru sportskih, kreativnih, izražajnih i zabavnih aktivnosti. Za više informacija o kampu pogledajte ovaj link. 

 • Novosti

  zimSKI kamp na Kopaoniku
  zimSKI kamp na Kopaoniku

  Od 8. do 15. marta na Kopaoniku, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR,
  sedmu godinu za redom, organizuje ZimSki kamp za adolescente lečene od malignih bolesti.
  Dvadeset petoro dece i mladih trenutno se nalazi na Kopaoniku, gde u pratnji NURDOR volontera,
  psihologa i instruktora skijanja imaju priliku da uče skijanje i pomeraju svoje granice u našem
  najvećem skijaškm centru, ali i da uživaju u osmišljenim kreativnim aktivnostima.
  Cilj svih NURDOR rehabilitacionih kampova jeste da se mladi ljudi, nakon zavšrenog dugog i
  iscrpljujućeg lečenja, osnaže i fizički i psihički, kako bi izgradili samopouzdanje i što pre se vratili svojim
  uobičajenim aktivnostima i zdravom životu. U ovoj veoma značajnoj aktivnosti rehabilitacije i
  resocijalizacije im, osim prelepog prirodnog ambijenta na Kopaoniku, pomaže i naš tim iskusnih
  psihologa i volontera.
  „NURDORov zimski kamp je posebno osmišljen za mlade hrabre borce, koji nakon svojih životnih
  pobeda jedva čekaju da se vrate malim radostima, igri i zdravom životu. Provoditi vreme ovde sa
  njima je jedan blagoslov i privilegija, jer tako puno od njih svi možemo da naučimo. Srećni smo što
  imamo takvu priliku i zahvalni svim prijateljima i donatorima koji omogućavaju da ovaj kamp postoji i
  podržavaju sve aktivnosti našeg udruženja“, kaže Ljubiša Stanić, roditelj i član UO NURDORa.
  Realizaciju kampa pomogli: Organizacija „Prijatelj u nevolji“, Skijališta Srbije, MK Group, MM Ski sport
  škola skijanja, Ski škola Kopaonik, Ski škola Snow Stars Team, Ski škola Avanturija i Wiener Städtische
  Osiguranje.
  Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo Skijalištima Srbije, koji su pored dugogodišnje podrške koju
  nam pružaju za realizaciju kampa, ove godine odlučili da organizuju humanitarnu trku na Kopaoniku
  23. marta, od koje je sav prihod namenjen NURDOR projektu Roditeljska kuća u Beogradu, za

  besplatan smeštaj i brigu o deci koja se leče od raka i njihovim porodicama.

  Kontakt osoba: Sanja Dimitrijević 063/346032 

 • Novosti

  NURDOR na Kupu Radivoja Koraća
  NURDOR na Kupu Radivoja Koraća

  Nurdor je i ove godine bio na Kupu Radivoja Koraća zahvaljući divnim organizatorima koji uvek misle na nas i bore se sa nama u našoj misiji da unapredimo kvalitet života i lečenja dece obolele od raka širom Srbije. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i KK Partizan i KK Crvena Zvezda na donaciji za našu aukciju. 

 • Novosti

  Zaštita zdravlja dece - prioritet svima
  Zaštita zdravlja dece - prioritet svima

  S obzirom da je već 15 godina misija NURDOR-a unapređenje uslova lečenja i života dece obolele od raka, želimo da pozdravimo odluku države da uloži 263 miliona dinara iz javnih sredstava u rekonstrukciju sterilnog bloka na hemato-onkološkom odeljenju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“. Koristimo priliku da podsetimo da je NURDOR u proteklih nekoliko meseci otvorio novo odeljenje pedijatrijske hemato-onkologije u Nišu u vrednosti više od 100 miliona dinara, koje su donirali građani Srbije. Verujemo da je ovakav zajednički doprinos države i udruženja poput NURDOR-a neizmerno važan za unapređenje uslova lečenja dece i rada medicinskog osoblja u Srbiji.

  Takođe, smatramo svojom obavezom da skrenemo pažnju i upozorimo na svaku situaciju u kojoj se ne vodi računa o ovim uslovima i ugrožava život dece obolele od malignih bolesti. Shodno tome, moramo odreagovati na posetu upriličenu za državne funkcionere odeljenju dečje hemato-onkologije u vreme proglašene epidemije gripa u Srbiji.

  Posete svim odeljenjima dečje hemato-onkologije su, usled epidemije, već nedelju dana najstrože zabranjenje. Na odeljenja u posetu ne mogu otići najbliža porodica, psiholozi, socijalni radnici, dakle osobe čija je uloga važna u procesu lečenja. Razlozi za ovo su i više nego opravdani, s obzirom da su deca obolela od raka veoma oslabljenog imuniteta i da bi i najmanji kontakt sa bilo kakvim virusom mogao biti rizičan do mere da ugrozi život malih pacijenata.

  Smatramo apsolutno nedopustivim da se ova pravila zanemaruju iz bilo kojih razloga. Ulazak na odeljenje pedijatrijske hemato-onkologije u vreme kada je to strogo zabranjeno, u sobe pacijenata, od strane više osoba bez bilo kakve adekvatne zaštite, bez maske i sa otvorenim kontaktom – dakle mimo svih medicinskih standarda – direktno ugrožava život dece koja se leče. Nezamislivo je da bilo ko u njihove sobe uvodi foto-reportere i to pored upozorenja prisutnog lekara da se tamo ne ulazi. Ne smemo i ne želimo da zamišljamo moguće posledice ovakve nemarnosti.

  NURDOR, kao odgovorna organizacija čiji je posao zaštita zdravlja, života i interesa dece obolele od raka, ne želi da ulazi u paušalne ocene toga koji su motivi posete organizovane na ovako nemaran način.  Država i nosioci državnih funkcija ne bi smeli nikada i ni na koji način da dovode u opasnost živote dece, pa ni iz najboljih mogućih namera.

  U vezi sa navodima kojima je pokušano da se ovakva nemarnost opravda – da se radi o deci čija je prognoza krajnje neizvesna – ovakvu izjavu smatramo krajnje neodgovornom. Pre svega, procenat izlečenja malignih bolesti kod dece je iznad 70%. Na drugom mestu, odmah nakon adekvatne medicinske terapije, neizmerno je važan pozitivan pristup okoline i društvene zajednice, pružanje podrške i vera u izlečenje. Od ljudi sa odgovornih funkcija ne smeju dolaziti izjave poput ove, koje sugerišu da bilo šta potencijalno predstavlja ispunjenje poslednje želje detetu – pa ni to da vidi bilo kog političara.

  Dokle god traje lečenje apsolutno je neophodno poštovati sve medicinske standarde u svakom trenutku i pružiti deci i roditeljima svaku vrstu podrške i ohrabrenja. NURDOR svim snagama stoji iza toga i nastaviće da radi SVE što je potrebno da bi Srbija postala zemlja u kojoj su život i zdravlje deteta neprikosnoveni prioriteti. Poštovani uvek i svuda i od strane svakoga.

 • Novosti

  Svetski dan dece obolele od raka
  Svetski dan dece obolele od raka

  I JA SE BORIM

  Obeležen je Svetski dan dece obolele od raka

  Beograd, 15.02.2019. – Tačno u 13 časova danas su u centru više od 30 gradova Srbije pušteni u nebo simbolični zlatni baloni u obliku srca, kao podrška svim mališanima koji se leče od raka i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama. Ovim činom, ali i celokupnom manifestacijom, Udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR tradicionalno je obeležilo Svetski dan dece obolele od karcinoma.

  Sam događaj u Beogradu podržali su voditeljka Maja Nikolić, glumica Isidora Minić, bloger Bogdan Stefanović Blogdan, pevačica Saška Janković Janks, muzičari Vlada i Bajka i Nikola Čuturilo i dečji horovi „Horislavci“, „Kolibri“ i „Vilenjaci“, dok su do sada kampanji dale podršku i brojne druge javne ličnosti koje su se uključile.

  Humanitarni skupovi su deo kampanje ’I ja se borim’ koju NURDOR započinje u cilju izgradnje i opremanja nove Roditeljske kuće u Beogradu, a kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje.

  „Beograd je najveći dijagnostički i terapijski centar u našoj zemlji i najveći broj dece ovde dolazi na lečenje. Kapaciteti kojima trenutno raspolažemo nisu dovoljni da zbrinemo sve porodice koje imaju potrebu za smeštajem u Beogradu dok se njihovo dete leče. Važno je da ljudi razumeju da lečenje maligne bolesti traje minimum godinu dana i da te porodice često dolaze iz malih sredina, udaljenih od Beograda te da je neophodno da postoji ceo jedan sistem koji će ih zbrinuti i voditi računa o njima svaki dan sve dok traje lečenje. To je Roditeljska kuća. I za to se borimo svi zajedno! Uspeli smo da izgradimo od temelja celu jednu bolnicu, građani Srbije su pokazali svest i veliko srce i zato bezrezervno verujemo da će i ovaj novi projekat dati jednako uspešan rezultat”poručuje Zorica Manojlović, mama lečenog deteta i član NURDOR-a.

  NURDOR želi posebno da istakne da su građani Beograda, u donatorskoj akciji uplate sredstava putem uplatnica pristiglih uz decembarske račune za InfoStan, za sada donirali 8.150.385 dinara.  Ovo je bila jedna od prvih masovnih akcija pokrenutih za projekat Roditeljska kuća i ovim putem NURDOR želi da zahvali Beograđanima što su, još jednom, pokazali koliko mnogo možemo zajedno, i InfoStanu što je podržao ovu akciju.

  Na humanitarnim skupovima širom zemlje prikupljeno je 2. 191,644 dinara. To nije konačni rezultat jer su akciju podržale brojne ugostiteljske radnje kroz akciju "Humanitarna kafa" koju realizuje udruženje "Dobro delo" u okviru projekta pod nazivom "Šta ima?", kao i druge brojne akcije i usluge.

  Veliku podršku sugrađani širom Srbije daju i putem slanja SMS poruka na broj 1150.

  „Projekat Roditeljska kuća je tek počeo, pred nama je dug put i važan zadatak. Što nas u toj misiji bude više, to ćemo biti uspešniji i pružiti veću podršku deci kojoj smo neophodni. Borba za njihovo zdravlje i život je i borba za bolje nas i drago nam je što ljudi u Srbiji to prepoznaju. Veliku zahvalnost dugujemo i kompanijama koje su nam do sada pomagale pa smo tako presrećni što ćemo uskoro moći da najavimo i novog partnera, koji će nam u značajnoj meri pomoći upravo na projektu Roditeljske kuće u Beogradu.“ – zaključuju iz NURDOR-a.

  Prethodni ciklus kampanje „I ja se borim!“ uspešno je okončan u 2018. godini u kojoj je otvoreno novo hemato-onkološko odeljenje Dečje klinike u Nišu – projekat u koji su građani Srbije kroz NURDOR uložili više od 100 miliona dinara i danas naša zemlja ima najsavremeniju ustanovu ove namene na Balkanu. U NURDOR-u kažu da je projekat Roditeljska kuća podjednako značajan.

  Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli su: McCann Beograd, Alma Quattro, BIG print, DPC, Clear point, Ultra Fashion, Color Press Group, Ninamedia, OC Infopolis, Univerzitet Metropoliten, Centar beogradskih festivala CEBEF, Giunti Knjižare, Info Media Group, Kliping, Medic Media, Zrenjaninska biblioteka, ART02, Tuli štamparija, i mnogi drugi.

   DODATNE INFORMACIJE:

  15 brojki za 15 godina NURDOR-a

  ·        SEDAM igraonica na hemato-onkološkim odeljenjima

  ·        Više od HILJADU I PETSTO porodica kojima je pružena podrška za vreme i posle lečenja

  ·        Više od HILJADU potpuno besplatnih rehabilitacija za decu koja su se izlečila

  ·        PET roditeljskih kuća za smeštaj i brigu o deci koja se leče i njihovim porodicama

  ·        Više od ŠEST STOTINA radionica psiho-socijalne podrške za roditelje

  ·        Više od PEDESET edukacija za volontere

  ·        Više od TRIDESET publikacija

  ·        Više od HILJADU akcija senzibilisanja javnosti

  ·        Više od 50 besplatnih kampova za izlečenu decu i njihove roditelje

  ·        HILJADU volontera

  ·        ŠEST edukacija medicinskog osoblja

  ·        Preko STO HILJADA volonterskih sati

  ·        Više od 300 MILIONA dinara uloženih u unapređenje uslova lečenja

  ·        TRI inicijative za promenu propisa

  ·        JEDNA POTPUNO NOVA BOLNICA, na dva sprata i 800 kvadratnih metara, koja je sada najbolje opremljena ustanova ove namene na Balkanu

   

  Na čemu još radi NURDOR:

  ·        Završetak i opremanje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu i podizanje standarda u uslovima lečenja ostalih dečjih hemato-onkoloških odeljenja u zemlji

  ·        Realizacija brojnih rehabilitacionih kampova za decu i roditelje, kao i novih edukacija

  ·        Borba za prava roditelja na bolovanje tokom celog lečenja deteta

  ·        Omogućiti školovanje za decu srednjoškolskog uzrasta tokom lečenja

  ·        Otvaranje nacionalnog pedijatrijskog kancer registra, koji je osnova svakog programa za lečenje, ishod i dugo praćenje u pedijatrijskoj onkologiji (uvođenje sistema dugog praćenja nakon izlečenja).

 • Novosti

  Otisak prijateljstva i podrške!
  Otisak prijateljstva i podrške!

  Naši veliki prijatelji iz Štamparije Tuli, svojom stalnom i nesebičnom podrškom, već godinama pomažu da naši lifleti prenesu važnu poruku o našaj zajedničkoj borbi.

  Od srca se zahvaljujemo na još jednom tiražu lifleta, koji je danas izašao iz stampe.

  #nurdor #ijaseborim #tuli #podrska