Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

  Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

  Beograd, 15.02.2020. – Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je danas u32 grada širom Srbije, uz podršku volontera i donatora, obeležilo Svetski dan dece obolele od raka. Pod sloganom „Zagrli snažno!“ tačno u 13h u svakom gradu pušten je u nebo po jedan balon u obliku srca kao znak podrške svim mališanima koji se leče od raka i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

  Donacije građana prikupljene u donatorskim kutijama NURDOR-a na ovim događajima iznose 2.553.083 dinara, što je najveća donacija prikupljena na ovoj akciji od kako postoji NURDOR. Od srca se zahvaljujemo svim građanima koji nam veruju i prepoznaju koliko je za celu zajednicu važno ovo što radimo.

  Humanitarni skupovi su i ove godine deo kampanje pokrenute u cilju izgradnje i opremanja nove Roditeljske kuće u Beogradu, a kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci oboleloj od malignih bolesti i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje.

  „Ove godine napravili smo slogan „Zagrli snažno!“ kako bismo pokušali da svima prenesmo poruku koju mi svakodnevno dobijamo od naših malih super heroja koji se leče – a to je da ne postoji ništa važnije ni snažnije od ljubavi i od podrške koja iz nje proizlazi. Želimo da pokažemo svetu koliko je važno da se zajedno borimo za Dobro i koliko smo snažni i moćni kada sve što radimo počinje iz ljubavi. U Srbiji skoro svakog dana jedno dete oboli od raka – imamo zadatak da svako od njih nikada ne pomisli da je u toj borbi sam. Ovaj zagrljaj danas je za njih i trajaće cele godine”poručuje Zorica Manojlović, mama lečenog deteta i član NURDOR-a.

  NURDOR je u toku 2019. godine napravio veoma značajne rezultate – stupio je na snagu novi zakon o zdravstvenom osiguranju u kom se, posle pet godina borbe, našao i član koji reguliše bolovanje roditelja teško obolelog deteta za sve vreme trajanja lečenja uz potpunu naknadu zarade. Takođe, u toku prošle godine Srbija je postala prva država na svetu čiji su građani i prijatelji prepešačili obim planete Zemlje u humanitarne svrhe. Kroz aplikaciju Pruži korak svi zajedno smo obezbedili više od 56 miliona dinara za novu Roditeljsku kuću.

   „Projekat Roditeljska kuća je počeo 2019. godine, nalazimo se negde na pola puta u obezbeđivanju potrebnih sredstava i pred početak realizacije projekta. Izuzetno važno pitanje od nacionalnog značaja – nova Roditeljska kuća će omogućiti da svako dete koje je prinuđeno da sa porodicom boravi u Beogradu zbog lečenja ima obezbeđen potpuno besplatan smeštaj uz sveobuhvatnu psiho-socijalnu podršku sve vreme trajanja lečenja. NURDOR upućuje ogromnu zahvalnost građanima Srbije i kompanijama koji su tokom 2019. godini pokazali da zaista možemo pomeriti i planetu ako se udružimo u činjenje Dobra.“ – zaključuju iz NURDOR-a.

  Ove godine posebno skrećemo pažnju da je neophodno da se u Srbiji uvede pedijatrijski kancer registar. Poslednji statistkički podaci o broju obolele dece, koje je objavio Institut za javno zdravlje, datiraju iz 2016. godine. Kako bismo kao odgovorna zajednica, društvo i sistem mogli na adekvatan način da pružimo podršku deci koja se leče i koja će se lečiti u budućnosti moramo znati precizne i pravovremene podatke o malignim oboljenjima u Srbiji.

  Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli su: Alma Quattro, BIG print, Clear point, Info Media Group, McCann Beograd, Centar beogradskih festivala CEBEF, Medic Media, LUX Design i mnogi drugi.

  Zahvaljujemo se i JKP Infostan iz Beograda koje će našim sugrađanima uz račune za februar dostaviti i donatorske uplatnice za NURDOR. U prošlogodišnjoj akciji sa Infostanom obezbeđeno je blizu 10 miliona dinara.