Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • NURDOR završio prvu fazu gradnje u Nišu

  NURDOR završio prvu fazu gradnje u Nišu

  Niš, 28.12.2016.–Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR danas je svečano obeležio završetak radova na prvoj fazi gradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

  Uzprijatelje i donatore udruženja iz zemlje i inostranstva,svečanosti održanoj u Svečanoj sali Oficirskog doma u Nišusuprisustvovali državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić,direktor Kliničkog centra Prof. dr Zoran Radovanović i predstavnici Klinike za dečje interne bolesti.

  Državni sekretar je ovom prilikom izjavio da je Ministarstvo zdravlja izdvojilo značajna sredstva iz budžeta, ne manja od 5 miliona dinara, i za drugu fazu izgradnje novog odeljenja. Takođe, Ministarstvo se nada da će početkom sledeće godine biti i donešene potrebne izmene zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi roditellji imali pravo na 100 % nadoknadu zarade tokom bolovanja zarad lečenja deteta.

  NURDOR je 2013 godine  pokrenuo inicijativu za izmene zakona o bolovanju kojima će se omogućiti, ne samo, nadoknada zarade od 100% tokom bolovanja, već i pravo roditelja na bolovanje tokom celog perioda lečenja deteta.

  Vrednost prve faze gradnje iznosila je 25.000.000 dinara. Urađeni su grubi građevinski radovi i novi objekat je postavljen pod krov.

  Novo odeljenje će se prostirati na dve etaže. Stacionarni deo biće opremljen sa sedam jednokrevetnih soba i jednom dvokrevetnom sobom. Svaka soba imaće zasebno kupatilo i krevet za roditelja pratioca čime će se postići neophodni standardi koji ne postoje ni na jednom drugom odeljenju pedijatrijske hemato-onkologije u Srbiji. Pored adekvatnog prostora za boravak dece i roditelja: dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom, učionica, igraonica, novo odeljenje će sa znatno povećanim kapacitetom, pružiti mnogo bolje uslove i za prijem pacijenata, ambulantno lečenje i rad medicinskog osoblja.

  NURDOR aktivno radi na priklupljanju sredstava za drugu fazu projekta – za unutrašnje građevinske radove, postavljanje instalacija, završne i zanatske radove. Za predstojeće radove biće potrebno 50.000.000 dinara. Za opremanje novog odeljenja nameštajem i neophodnim aparatima biće potrebno oko 20.000.000 dinara.

  „Veoma smo ponosni na ovaj projekat jer ovo je prvi put da jedno roditeljsko udruženje gradi čitavo bolničko krilo! Od početka naglašavamo da je ovo projekat od nacionalnog značaja – biće to prvo dečje hemato-onkološko odeljenje u Srbiji po evropskim standradima - „po meri deteta“. Međutim, moramo naglasiti da je ovo nacionalni projekat i po tome što su sredstva i pomoć stigli iz čitave zemlje! Zahavljujući humanitarnom broju 1150 za SMS poruku  koji su nam dodelili Telekom, Telenor i Vip mobile i brojnim humanitarnim akcijama udruženja, najveći deo sredstava donirali su upravo naši sugrađani širom Srbije.

  Ovo je tek pola puta, tako da i dalje pozivamo ljude dobre volje i korporativno odgovorne komapnije da nam se pridruže i pomognu da novo odeljenje bude komletno završeno do kraja 2017. godine. Nadamo se da ni pomoć države neće izostati jer naša zajednička misija mora biti da svaki naš mali heroj dobije najbolju pomoć i šansu  da pobedi najstrašnijeg neprijatelja današnjice – rak.“

  Zahvaljujemo se brojnim prijateljima u zemlji i inostranstvu čija je pomoć u robi, uslugamai novcu bila ključna za ostvarenje prvog cilja projketa – podizanje zgrade budućeg novog odeljenja:

  Chiesa Valdese, A.G.E.O.P Ricerca Olnus,,Smaj produkt, Mona, Mona hotel management, Humanitarnafondacija Budimir Boško Kostić, Brook Hill International School, Narodno pozorište u Beogradu, RÖFIX doo Srbija, Ericsson.

  Veliku zahvalnost za pomoć u prikupljanju sredstava za nastavak projketa dugujemo Jovanu Simiću i Exit fondaciji, Telekomu, Gradu Nišu sa svim gradskim opštinama, kompaniji C&A, Sindikatu Profesionalnih Fudbalera Nezavisnost, SBER bank, Magna Pharmacia, Holiday doo.

  Posebnu zahvalnost za sve godine podrške – ljudske i profesionalne, dugujemo Direct Media, Fusion Communications i Advokatskoj kancelariji Vuković&Partners.

  Za drugu fazu neophodno još  30.000 000 dinara!

  Ukupna vrednost druge  faze projekta iznosi 50.000.000 dinara. Zahvaljujući donacijama, do sada j prikupljeno preko 20.000.000. dinara. Očekuje se da će na proleće  hemato-onkološki centar biti spreman za drugu fazu radova, međutim, potrebno je prikupiti još  30.000.000 dinara s tim s tim da je država obećala da će pomoći u iznosu od 10.000.000 dinara koliko iznosi PDV. Uporedo se skupljaju sredstva za opremanje objekta. Svi koji žele da pomognu, mogu to učiniti već danas slanjem SMS-a na broj 1150 za sve tri mreže, ili uplatom donacije na tekući račun udruženja sa svrhom uplate : za novo odeljenje u Nišu. Broj dinarskog računa je 170-30010715002-76, a za uplate iz inostranstva: SWIFT BIC: BACXRSBG,IBAN: RS35170003001071532092 kod Unicredit Bank.