Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • Nega deteta

  Neželjeni efekti hemioterapije

  Citostatici ne  uništavaju samo bolesne ćelije već i zdrave, što dovodi do neželjenih efekata hemioterapije.

  OČEKIVANE POSLEDICE HEMIOTERAPIJE

  RANE POSLEDICE HEMOTERAPIJE KASNE POSLEDICE HEMOTERAPIJE
  Mučnina i povraćanje Promene u nervnom sistemu
  Zamor Oštećenje jetre
  Gubitak kose Oštećenje srca
  Promena raspoloženja Oštećenje mokraćne bešike
  Promene na sluzokožama Kostne promene i bol
  Zatvor ili proliv  
  Povećanje temperature  
  Gubitak ili povećanje apetita  

  Mučnina i povraćanje

  Neki lekovi izazivaju muku, gađenje i povraćanje, zbog delovanja na sluzokožu želuca, a takođe zbog delovanja na delove mozga koji regulišu povraćanje.  Lekar može dati lekove koji će sprečiti ili umanjiti ove tegobe.Lekovi su u obliku injekcija ili tableta /Ondasteron/

  Korisni saveti u uklanjanju ovog neprijatnog osećaja kod pacijenata su:

  • Jesti češće i manje obroke tokom dana
  • Ne koristiti mnogo slatkiše, prženu i drugu masnu hranu
  • Najbolje je da hrana bude umereno zagrejana, jer se jako topla ili hladna hrana  ne preporučuje
  • Hranu polako i dobro žvakati
  • Neposredno pre terapije ne treba jesti teže vrste mesa.
  • Ne primenjivati jake mirise i začine

  Gubitak ili povećanje apetita

  Lekovi kao što su kortikosteroidi dovode do povećanja apetita i povećanog unosa hrane.  Deca tada imaju promenu ukusa u ustima i imaju čudne želje u odabiru hrane. Roditelji tada rado daju i veće količine hrane nego što je detetu potrebno, te je to povezano sa tegobama u stomaku i bolovima.
  Takođe zbog promene ukusa, mučnine i gađenja dete nema apetit. Tada ih ne treba prisiljavati da unose hranu.

  Zamor i malaksalost
  su česta pojava i tada dete treba usmeriti prema aktivnostima koje fizički ne zamaraju: crtanje, pisanje, čitanje, razgovor sa roditeljima, psiholozima, gledanje TV i slično.

  Gubitak kose
  je neprijatna prateća pojava i kod starije dece i adolescenata može prouzrokovati
  psihičke probleme, pogotovo kod devojčica. Roditelji trebaju svoje dete pripremiti na opadanje kose, ali deci treba ukazati na činjenicu da će im ubrzo nakon prestanka terapije kosa ponovo izrasti. Kada će posle davanja ovih medikamenata opadati kosa, zavisi opet od deteta do deteta. Opadanje kose se ne može sprečiti, dok se uzimaju ovi medikamenti. Zbog toga opadanje kose se mora prihvati kao nezaobilazna posledica. Ako je u pitanju starija devojčica treba razmišljati o nabavci perike ili moderne marame. Dečaci taj problem rešavaju uglavnom nošenjem kačketa koji su uvek u modi.

  Promene raspoloženja
  nastaju zbog dejstva kortikosteroidne terapije. Dexason i urbason dovode do depresije i razdražljivosti. Psihičke promene su multifaktorijalne, a o tretmanu brinu psiholozi koji svakodnevno sarađuju sa roditeljima i decom.

  Promene na sluzokožama usta
  Dobra nega usta je veoma značajna tokom hemoterapije, jer tkivo u ustima postaje veoma osetljivo na infekcije. Ulceracije i gljivične infecije stvaraju bolne afte i otežano gutanje.

  Posebno je važna dobra nega usne šupljine kao i nega sluzokože Vašeg deteta, da bi se zaštitilo od karijesa i infekcija. Negom usne šupljine pre jela možete pokušati Vašem detetu da olakšate žvakanje i gutanje hrane, i tako učiniti hranu ukusnijom. Zube treba prati posle svakog obroka sa blagom pastom za zube i mekom četkicom. Četkicu treba posle svake upotrebe dobro isprati vodom i postaviti je tako da se može dobro osušiti. Da bi Vaše dete bolje očistilo delove između zuba, može se uzeti konac za zube, pritom treba obratiti pažnju da se tkivo oko zuba ne poseče i da ne prouzrokuje krvarenje. Zbog zračenja na glavi ili na vratu, može doći do umanjene produkcije pljuvačke. Ovo slabi floru u ustima. Da bi sprečili karijes, pacijenti treba često da ispiraju usta. Kad krvna slika izgleda loše, nega usne šupljine mora se pažljivo obavljati: četkicu za zube pažljivo koristiti. Redovnu negu usne šupljine treba vršiti redovno i sa oprezom, da bi sprečili moguće infekcije. Ako su usta crvena ili upaljena, samo ispirati  posle svakog obroka. Ako upale u ustima postanu bolne, lekar može Vašem detetu propisati sredstvo za smanjenje bola, koje se može po potrebi koristiti. Lekar će vam propisati preparate za negu usne duplje i smanjenja bola. Stomatolog je glavni konsultant u rešavanju ovih problema. Fiziološki rastvor je najneutralniji rastvor koji može poslužiti za ispiranje usne duplje. Preparati sa anesteticima poboljšavaju epitelizaciju.

  Poremećaj stolice

  Zatvor mogu izazvati neki antikancerski lekovi. Obavezno je posavetovati se sa lekarom. Potrebno je poduzeti preventivne mere. Neophodno je unositi dovoljno tečnosti. Unositi hranu koje će izazvati peristaltiku, povrće, voće. Održavati blagu fizičku aktivnost.
  Proliv ako traje više od 24 časa sa bolovima u trbuhu,  treba obavestiti lekara. Potrebno je primeniti dijetalnu ishranu koju će propisati lekar. Bez unosa sokova i mleka. Neophodno je unositi dosta tečnosti i čajeva.
  Takođe, roditelji moraju prijaviti lekaru sve promene koje primete na detetu.

  Infekcije
  Leukopenija je pad broja leukocita. Obično nastaje zbog hemioterapije, mada ne treba zaboraviti i druge razloge. Zbog smanjenog broja leukocita, posebno neutrofila, imunitet deteta je oslabljen i dete je podložno infekcijama. Dete je nophodno izolovati dok se broj leukocita ne poveća i neophodno je da dete u tome periodu ne dolazi u kontakt sa bolesnim osobama.

  Ako dete ima povišenu temperaturu iznad 38, 5 C koja traje 1 - 2 sata, a uz to ima niske leukocite treba obavestiti lekara i po potrebi dovesti dete na odeljenje Za dete, koje je obolelo od raka i koje prima citostatike, infekcije mogu biti veoma opasne.  Zato bi trebalo pri svakom znaku infekcije (kao npr. temperatura), što pre obavestiti vašeg lekara. Da bi se pronašao uzrok, lekar će uzeti uzorke, iz grla, krvi, urina i stolice i poslati na kulture u mikrobiološku laboratoriju, kako bi izolovao uzročnika infekcije i dao pravu terapiju. Ako se radi o bakterijskoj infekciji, moraju se propisati antibiotici. Mogu se davati oralno ili intravenozno. Lekar će zavisno od jačine infekcije da odluči, da li će vaše dete morati da ostane u bolnici ili može da ide kući. Kod virusne infekcije antibiotici ne deluju. Nekada hemioterapija mora jedno vreme da se prekine, pa se daju medikamenti, koji infekciju ne mogu zaustaviti, ali mogu ublažiti simptome. Pri tom se stalno kontroliše opšte zdravlje deteta kao i krvna slika.
  Neke virusne infekcije, kao npr. Varičele (boginje), mogu za decu, koja primaju hemioterapiju, da postanu opasne, jer se u toku ove infekcije mogu razviti po život opasne komplikacije. Obavestite odmah vašeg lekara, ako vaše dete oboli od boginja, da bi se mogle primeniti određene mere, kao npr. smanjenje količine medikamenata ili uzimanje specijalnih Gamaglobulina.
  Takođe deca koja su već imala jednom boginje, a sada su pod hemioterapijom, ako dođu u dodir sa istim  virusom mogu dobiti Herpes zooster.

  Mere sprečavanja infekcija od strane pacijenata:

  • Često prati ruke tokom dana, pre i posle jela, kao i posle fizioloških potreba u toaletu.
  • Izbegavati kontakte sa bolesnim osobama, prehlađenim i sa decom koja imaju boginje.
  • Ne grickati nokte i zanoktice
  • Svakog dana tuširati se toplom vodom i blago brisati frotirom
  • Posle stolice oprati dete i pregledati predeo čmara, ako ima pukotinu ili crvenilo obavestiti lekara.

  Drugi neželjeni efekti hemoterapije

  Dejstvo na urinarni sistem

  Neki antikancerski lekovi mogu promeniti boju mokraće, a tada se ne treba uzbuđivati jer adriamicin, rubidomicin i slični lekovi imaju takve efekte. Zlatno žuta boja se javlja tokom primanja leka metotrexata. Tokom primene ovih lekova može mokraća promeniti miris.
  Mnogo veći problem predstavlja pojava krvi u mokraći. Mokraća tada ima tamnije crvenu boju.

  Hemoragični cistitis (nadražena sluzokoža mokraćne besike), posle uzimanja Cyclophosphamida (Endoxana i Ifosfamida). Ovi lekovi izazivaju cistitis, što se može sprečiti, davanjem leka u uz mnogo tečnosti, koja će povećati diurezu i izbacivanje leka iz mokraćne bešike.  Danas se primenjuje lek Uromitexan/ Mesna/ koji sprečava ove promene na mokraćnoj bešici i ove komplikacije su sve ređe. Krv u mokraći može se pojaviti i nedelju dana posle uzimanja medikamenta, zbog toga trebate svog lekara informisati ako se vašem detetu pojavi krv ili crveno obojen urin.
  Uopšte rečeno, dobro je tokom hemioterapije piti mnogo tečnosti, jer se tako olakšava rad bubrega i sprečavaju komplikacije.
  Zadržavanje tečnosti se takođe javlja kod dece na hemioterapiji. Otoci mogu nastati zbog uzimanja slane hrane u toku kortikoterapije, zatim zbog slabijeg izlučivanja mokraće, hormonskih promena. Treba ograničiti unos hrane sa velikom količinom natrijuma i kontrolisati telesnu težinu pacijenata.

  Promene na mišićima i nervima

  Slabost, zamor i bol u mišićima, može nastati zbog anemije ili direktnog dejstva lekova na mišiće. Pacijent oseća peckanje i bolove i otežano se kreće, te je neophodna pomoć roditelja ili sestre kod kretanja.Ovo su prolazne promene. Dugo ležanje dovodi do atrofije mišića, te se savetuje blago kretanje i ustajanje iz kreveta.
  Bolovi u mišićima i otežano kreatanje udruženo je sa promenama na perifernim nervima koji nastaju pod dejstvom leka Oncovina.  To je takođe prolazna promena.

  Promene na srcu i krvnim sudovima

  U toku  primanja lekova antraciklina mogu se javiti promene na srcu. O tome vode računa Vaši lekari koji obavljaju ehosonografske preglede, a takođe prate enzime koji to pokazuju.
  Ako primetite ubrzane otkucaje srca, gušenje ili slične tegobe potrebno je obavestiti lekara.
  Često menjanje braonila prilikom aplikacije leka dovodi do promena na krvnim sudovima. Ako lek ide pored vene mogu nastati znatna oštečenja okolnih tkiva. Prednost  ima stavljanje centralnog venskog katetera, te se tako sačuvaju periferni krvni sudovi, ali je nega tog katetera složenija.

  Promene na jetri

  Jetra je centralna laboratorija organizma, ona učestvuje u detoksikaciji i ima brojne uloge u organizmu. U toku hemioterapije vrednosti jetrinih proba u krvi se povećavaju, što ukazuje na toksično oštećenje jetre. Vaš lekar prati funkciju jetre i ne prekida terapiju dok te vrednosti nisu pet puta veće.
  Pacijent pravilnom ishranom bez konzervanasa i unosom belančevina može da pomogne očuvanju funkcije ovog organa.

  Promene na kostima

  Mnogi pacijenti imaju prvi simptom bol u kostima. Kod nekih pacijenata bol i promene se javljaju u toku terapije. Gustina kostiju je smanjena kod dece, dejstvom bolesti i lekova. Dugo ležanje pogoršava ove simptome. Obično imaju teturav, otežan hod ili bol u kičmi i kolenim zglobovima. Tegobe mogu da se smanje uzimanjem aktivne forme vitamina D i kontrolom kalcijuma u krvi. Kretanje pacijenata pomaže obnavljanju koštanog tkiva. Ako je lekar rendgenom utvrdio značajne promene na kičmi i drugim kostima, onda pokreti moraju biti oprezni i lagani kako ne bi došlo do preloma. Ove promene se gube nakon završene terapije.

  Autor teksta:
  Prof. dr Gordana Kostić
  Klinika za dečije interne bolesti, Niš
  Odeljenje za hematoonkologiju

 •