Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
  • Novosti

    ZLATNI SEPTEMBAR - podrška deci oboleloj od malignih bolesti
    ZLATNI SEPTEMBAR - podrška deci oboleloj od malignih bolesti

    Za bolnice po meri deteta

    Beograd, 13.9.2024. – NURDOR obeležava Zlatni septembar - mesec podrške deci oboleloj od malignih bolesti, tako što će 27. septembra sa početkom u 16h organizovati program za decu i kreativne radionice u 36 gradova širom Srbije.

    U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Na nama kao društvu je odgovornost da obezbedimo najbolje moguće uslove i kvalitet lečenja u svim zdravstvenim centrima u Srbiji. To podrazumeva rekonstrukciju/adaptaciju hemato-onkoloških odeljenja prema najvišim standardima, ulaganje u opremu i zdravstveni kadar.

    Zahvaljujući podršci donatora NURDOR kontinuirano radi na ulaganju u svih šest hemato-onkoloških odeljenja u zemlji. Godine 2018. izgrađeno je potpuno novo hemato-onkološko odeljenje u Nišu i potpunosti renovirano odeljenje u Kragujevcu, za 20. godina postojanja ukupno je uloženo više od 3 miliona evra za opremanje svih odeljenja, organizovao stručno usavršavanje lekara i medicinskih sestara. Pred nama je projekat rekonstrukcije hemato-onkološkog odeljenja na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kao i rekonstrukcija hemato-okološkog odeljenja u Univerzitetskoj dečijoj bolnici Tiršovoj u Beogradu.

    Kako bi svi zajedno nastavili da se borimo za bolnice po meri deteta, ove godine mesec podrške deci oboleloj od raka Zlatni septembar posvećujemo širenju vizije o značaju kontinuriane podrške hrabroj deci i njihovim porodicama tokom velikih životnih bitki, kao i prikupljanju sredstava za realizaciju predstojećeg projekta rekonstrukcije Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj i nastavku ulaganja u podizanje nivoa zdravtvene zaštite u svim centrima lečenja.

    U okviru meseca podrške deci oboleloj od raka, dana 27. septembra na centralnim trgovima u 36 gradova širom Srbije biće organizovan program za decu i kreativne radionice.

    Akcija će navedenog datuma biti održana u sledećim gradovima: link.

    Pozivamo sve građane i društveno odgovorne kompanije da nam se pridruže na događaju, kao i da podrže akciju putem NURDOR izazova na društvenim mrežama, slanjem poruke 2 na 1150 za redovno mesečno doniranje u iznosu od 200 rsd. Samo udruženim snagama možemo dosanjati naš san u koji verujemo i koji smo zajedno počeli da ostvarujemo - Bolnice po meri deteta.

    Aktivnosti koje sprovodi NURDOR, a koje su usmerene na pružanje podrške deci i mladima suočenim sa malignim bolestima, kao i na podizanje svesti javnosti o postojanju dečijeg maligniteta i načinima podrške, finansijski su podržane od strane Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije kroz projekat "Podrška zlata vredna".

  • Novosti

    Otvorena NURDOR Roditeljska kuća na Vračaru
    Otvorena NURDOR Roditeljska kuća na Vračaru

    Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da smo 6. juna svečano otvorili renoviranu Roditeljsku kuću na Vračaru, koja je kroz proteklih deset godina pružila toplinu i podršku za više od 500 porodica.

    Kuća je sada kompletno renovirana, osmišljena sa ljubavlju i pažnjom, kako bi odgovorila na potrebe svakog roditelja i deteta koji će u njoj boraviti.

    Renovirana Roditeljska kuća obuhvata šest porodičnih soba, dve potpuno opremljene kuhinje, tri kupatila, jedan toalet, dve prostrane ostave, tri prelepe terase, dvorište i kancelariju za tim za psiho-socijalnu podršku. 

    Posebno smo ponosni na novi kutak za roditelje, prostor namenjen pružanju psiho-socijalne podrške, koji će omogućiti roditeljima da se opuste i dobiju neophodnu pomoć u teškim trenucima.

    Ovaj značajan poduhvat ne bi bio moguć bez nesebične podrške naših brojnih prijatelja. Veliko hvala kompanijama i pojedincima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

    Hvala vam što zajedno gradimo bolje sutra za naše Superheroje.

  • Novosti

    Uspešno Završena Dvodnevna Akcija „Bazar solidarnosti“ u Organizaciji NURDOR-a
    Uspešno Završena Dvodnevna Akcija „Bazar solidarnosti“ u Organizaciji NURDOR-a

    Novi Sad, 7. jun 2024. - Udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) sa zadovoljstvom objavljuje uspešan završetak dvodnevne akcije „Bazar Solidarnosti“, koja se održala proteklog vikenda. Ova humanitarna manifestacija okupila je veliki broj građana, koji su svojim prisustvom i donacijama pružili podršku deci koja se bore protiv raka i njihovim porodicama.

    Tokom dvodnevnog Bazara, za najmlađe su organizovani različiti programi i brojne kreativne radionice, koje su pružile priliku deci da se zabave, uče i izraze svoju kreativnost. Zahvaljujući nesebičnoj pomoći svih učesnika i posetilaca, na Bazaru je prikupljeno impresivnih 1.100.000,00 RSD.

    Prikupljena sredstva biće usmerena ka izuzetno važnom projektu roditeljskih kuća za smeštaj dece i njihovih porodica koje su na lečenju van mesta prebivališta. Ovaj projekat ima za cilj da obezbedi adekvatne uslove za boravak i podršku porodicama u najtežim trenucima, omogućavajući im da budu zajedno tokom trajanja lečenja.

    NURDOR se zahvaljuje svim volonterima, donatorima i posetiocima koji su svojim angažovanjem i doprinosom omogućili uspeh ove akcije. Vaša solidarnost i podrška neprocenjivi su za nastavak naše misije pružanja pomoći i podrške deci oboleloj od raka i njihovim porodicama.

    Za dodatne informacije o našem radu i budućim aktivnostima, molimo vas da posetite našu web stranicu ili nas kontaktirate putem emaila na info@nurdor.org.

    Zajedno možemo učiniti mnogo više. Hvala vam što ste uz nas!

    Veliko hvala svim koji su učestvovali: KUD Sonja Marinković, Škola muzike Melodies, Music Harmony , Play Dance Studio, Lea Martić, Školici crtanja i slikanja "Mali Pikaso", animator Daca (majstor za šminku), VodaVoda Vodica, Arhiv Vojvodine, Dečji hor Suncokreti, KUD Veliko kolo, Volare mađioničar, Hor Zvončići, Haos animatori, Studio Berar, Mira i Slaviša Petković, Neda Piljić, Dunja Dubajić, Slavica Milošević, Tanja Milić, Zorica Vučenović, Zora Dragaš, Katarina Kusacek, Snežana Ognjanović, Jovan Krneta, Dolcezza NS - torte i kolači, Kutak za užitak, Marina Antonijević, Pecivo Neizrecivo, Domaća čarolija ketering, hrana i pecivo, Slatke priče LM, Brutalika ketering, Jovan Zagorac, Pljeska haus, Prijateljska šapa, Daca animatorka, Univerzal doo, Biljana Kovačević, Ivana Ćeha Mladenović, Vrtić Cvetić, Petrovaradin, Branislav Mandić, Goran Vasiljević i volonteri NURDOR-a.

  • Projekti

    PODRŠKA ZLATA VREDNA
    PODRŠKA ZLATA VREDNA

    Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema.  Prema podacima CCI ( Chilhood Cancer International ), svake godine u svetu oboli više od 400.000 dece i adolescenata od nekog oblika malignog tumora, a oko 20 % umre od raka u visoko razvijenim zemljama. Oko trećinu obolelih čine adolescenti uzrasta 15 - 19 godina. Maligne bolesti kod dece i adolescenata čine 1 – 4 % svih karcinoma u svetu i ovaj se procenat kreće od 0 – 5 % u Evropi. U razvijenim zemljama sveta prosečna godišnja incidencija malignih tumora je 165 na 1.000.000 osoba mlađih od 19 godina, što  čini 1% svih malignih bolesti u opštoj populaciji. Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli između 300 do 350 dece, uzrasta od 0 - 19 godina. Po ovoj poražavajućoj statistici Srbija je prva u Evropi, a jedino ohrabruje činjenica da su maligne bolesti kod najmlađih u sve većem procentu izlečivi, neki u gotovo 80 % slučajeva, gde rano otkrivanje ima značajnu ulogu.

    Zdravstvena zaštita adolescenata se obezbeđuje sprovođenjem preventivnih mera kroz redovne sistematske preglede i zdravstveno vaspitni rad. S obzirom na vulnerabilnost adolescentne populacije i na prirodu bolesti i težinu lečenja, maligna oboljenja predstavljaju ozbiljan medicinski, psihološki i socijalni problem. Maligne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti u adolescentnom dobu, a samo suočavanje adolescenata sa dijagnozom i lečenjem donosi brojne psihološke probleme. Lečenja često zahtevaju brojne hiruške intervencije koje prouzrokuju različite vidove invaliditeta kod mladih, a sama hemoterapija nosi brojne promene u izgledu ( gubitak kose, težine, različiti ožiljci i deformiteti). Mladi su najvulnerabilnija populacija svakog društva, a posebno su osetljivi u različitim kriznim situacijama koje se odnose na lečenje maligne bolesti,  ali i zbog situacije izolacije izazvane pandemijom Kovid-19. Preporuke stručnjaka SIOP (International Society of PaedriaticOncology), sekcije za pedijatrijsku psiho-onkologiju, jeste da se istovremeno s primenom protokola lečenja, tj. s početkom aktivnog onkološkog lečenja počne i sa pružanjem psihološke i socijalne pomoći. Uključivanjem celokupne društvene zajednice, uz povezivanje s drugim institucijama, školama, udruženjima roditelja, volonterima i vršnjacima, generišu se  i pokreću svi raspoloživi resursi koji mogu da pomognu u izlečenju obolelog adolescenta i vraćanju u normalne životne tokove. Podizanjem svesti mladih, učenika i studenata, o iskustvima njihovih vrašnjaka tokom onkološkog lečenja, stvaranjem mreže između škola, mladih i sveta pedijatrijske onkologije, škola postaje otvoreno i edukativno  okruženje za uključivanje mladih koja imaju ili su imali iskustva u pedijatrijskoj onkologiji.  Promovisanje društvene solidarnosti mladih kroz praktičan primer i približavanje principa volontiranja, jača značaj podrške ranjivim grupama, i lakšu i bolju integraciju u društvo zanemarivanjem razlika u polu, naciji, jeziku, fizičkim preprekama, socijalnom statusu... Mladi edukovani kroz vršnjačke edukacije, u koje su uključeni i mladi koji su se izlečili od raka, nemerljiv su potencijal za senzibilisanje šire društvene zajednice o problemima mladih sa rakom, sprečavanju diskriminacije i lakšeg integrisanja u normalne životne tokove nakon završenog lečenja. Za postizanje smanjenja diskriminacije, povećanja socijalne kohezije i pružanja jednakih šansi svim mladima, neophodno je kontinuirano raditi na socijalnoj inkluziji mladih iz osetljivih grupa, smanjivanju i prevazilaženju predrasuda kroz senzibilisanje javnosti i vršnjačku edukaciju. 

    Projekat obuhvata niz aktivnosti koje će se sprovesti u periodu od 10.07.2024.-10.12.2024. 

    1. Edukacija 20 mladih izlečenih od raka koji će se uključiti u posebne programe pomoći deci koja se leče od raka kao i organizovanju akcija sa ciljem da se senzibiliše javnost o problemima sa kojima se sreću mladi oboleli od raka.

    2. Organizovanje volonterske akcije senzibilisanja javnosti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Obeležavanje „Zlatnog septembra“, meseca borbe protiv raka kod mladih, sa prodajnom humanitarnom izložbom dečjih crteža i kreativnih radova.

    3. Organizovanje vršnjačke edukacije u srednjim školama ( po potrebi u osnovnim ) o značaju podrške mladima izlečenim od raka prilikom povratka redovnom školovanju, kao i skretanje pažnje na zdrave navike i ranu dijagnostiku.

    4. Edukacija novih volontera koji će se uključiti u trajnu podršku deci oboleloj od raka, i kroz dalje vršnjačke edukacije, akcije senzibilisanja javnosti i posete deci biti podrška tokom i nakon lečenja. Obeležavanje Svetskog dana volontera.

    Uključivanjem mladih i celokupne zajednice jačamo kapacitete koji mogu da pomognu da  mladi oboleli od raka u procesu lečenja lakše prevaziđu probleme prouzrokovane bolešću i izolacijom, a nakon završenog lečenja bolju reintegraciju u školu i društvo bez predrasuda i diskriminacija.


    +µ+_HORIZONTALNI.png                          Пројекат: „Подршка злата вреднa " спроводи: НУРДОР

    финансира: Министарство туризма и омладине Републике Србије


 
Superhero Sajt sms SMS