Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
  • NISTE SAMI

    Projekti

    NISTE SAMI

    Opšti i sveobuhvatni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta život...

  • PODRŠKA ZLATA VREDNA

    Projekti

    PODRŠKA ZLATA VREDNA

    Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih proble...

  • Novosti

    ZLATNI SEPTEMBAR - podrška deci oboleloj od malignih bolesti
    ZLATNI SEPTEMBAR - podrška deci oboleloj od malignih bolesti

    Za bolnice po meri deteta

    Beograd, 13.9.2024. – NURDOR obeležava Zlatni septembar - mesec podrške deci oboleloj od malignih bolesti, tako što će 27. septembra sa početkom u 16h organizovati program za decu i kreativne radionice u 36 gradova širom Srbije.

    U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Na nama kao društvu je odgovornost da obezbedimo najbolje moguće uslove i kvalitet lečenja u svim zdravstvenim centrima u Srbiji. To podrazumeva rekonstrukciju/adaptaciju hemato-onkoloških odeljenja prema najvišim standardima, ulaganje u opremu i zdravstveni kadar.

    Zahvaljujući podršci donatora NURDOR kontinuirano radi na ulaganju u svih šest hemato-onkoloških odeljenja u zemlji. Godine 2018. izgrađeno je potpuno novo hemato-onkološko odeljenje u Nišu i potpunosti renovirano odeljenje u Kragujevcu, za 20. godina postojanja ukupno je uloženo više od 3 miliona evra za opremanje svih odeljenja, organizovao stručno usavršavanje lekara i medicinskih sestara. Pred nama je projekat rekonstrukcije hemato-onkološkog odeljenja na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kao i rekonstrukcija hemato-okološkog odeljenja u Univerzitetskoj dečijoj bolnici Tiršovoj u Beogradu.

    Kako bi svi zajedno nastavili da se borimo za bolnice po meri deteta, ove godine mesec podrške deci oboleloj od raka Zlatni septembar posvećujemo širenju vizije o značaju kontinuriane podrške hrabroj deci i njihovim porodicama tokom velikih životnih bitki, kao i prikupljanju sredstava za realizaciju predstojećeg projekta rekonstrukcije Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj i nastavku ulaganja u podizanje nivoa zdravtvene zaštite u svim centrima lečenja.

    U okviru meseca podrške deci oboleloj od raka, dana 27. septembra na centralnim trgovima u 36 gradova širom Srbije biće organizovan program za decu i kreativne radionice.

    Akcija će navedenog datuma biti održana u sledećim gradovima: link.

    Pozivamo sve građane i društveno odgovorne kompanije da nam se pridruže na događaju, kao i da podrže akciju putem NURDOR izazova na društvenim mrežama, slanjem poruke 2 na 1150 za redovno mesečno doniranje u iznosu od 200 rsd. Samo udruženim snagama možemo dosanjati naš san u koji verujemo i koji smo zajedno počeli da ostvarujemo - Bolnice po meri deteta.

    Aktivnosti koje sprovodi NURDOR, a koje su usmerene na pružanje podrške deci i mladima suočenim sa malignim bolestima, kao i na podizanje svesti javnosti o postojanju dečijeg maligniteta i načinima podrške, finansijski su podržane od strane Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije kroz projekat "Podrška zlata vredna".

  • Novosti

    Otvorena NURDOR Roditeljska kuća na Vračaru
    Otvorena NURDOR Roditeljska kuća na Vračaru

    Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da smo 6. juna svečano otvorili renoviranu Roditeljsku kuću na Vračaru, koja je kroz proteklih deset godina pružila toplinu i podršku za više od 500 porodica.

    Kuća je sada kompletno renovirana, osmišljena sa ljubavlju i pažnjom, kako bi odgovorila na potrebe svakog roditelja i deteta koji će u njoj boraviti.

    Renovirana Roditeljska kuća obuhvata šest porodičnih soba, dve potpuno opremljene kuhinje, tri kupatila, jedan toalet, dve prostrane ostave, tri prelepe terase, dvorište i kancelariju za tim za psiho-socijalnu podršku. 

    Posebno smo ponosni na novi kutak za roditelje, prostor namenjen pružanju psiho-socijalne podrške, koji će omogućiti roditeljima da se opuste i dobiju neophodnu pomoć u teškim trenucima.

    Ovaj značajan poduhvat ne bi bio moguć bez nesebične podrške naših brojnih prijatelja. Veliko hvala kompanijama i pojedincima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

    Hvala vam što zajedno gradimo bolje sutra za naše Superheroje.

  • Novosti

    Uspešno Završena Dvodnevna Akcija „Bazar solidarnosti“ u Organizaciji NURDOR-a
    Uspešno Završena Dvodnevna Akcija „Bazar solidarnosti“ u Organizaciji NURDOR-a

    Novi Sad, 7. jun 2024. - Udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) sa zadovoljstvom objavljuje uspešan završetak dvodnevne akcije „Bazar Solidarnosti“, koja se održala proteklog vikenda. Ova humanitarna manifestacija okupila je veliki broj građana, koji su svojim prisustvom i donacijama pružili podršku deci koja se bore protiv raka i njihovim porodicama.

    Tokom dvodnevnog Bazara, za najmlađe su organizovani različiti programi i brojne kreativne radionice, koje su pružile priliku deci da se zabave, uče i izraze svoju kreativnost. Zahvaljujući nesebičnoj pomoći svih učesnika i posetilaca, na Bazaru je prikupljeno impresivnih 1.100.000,00 RSD.

    Prikupljena sredstva biće usmerena ka izuzetno važnom projektu roditeljskih kuća za smeštaj dece i njihovih porodica koje su na lečenju van mesta prebivališta. Ovaj projekat ima za cilj da obezbedi adekvatne uslove za boravak i podršku porodicama u najtežim trenucima, omogućavajući im da budu zajedno tokom trajanja lečenja.

    NURDOR se zahvaljuje svim volonterima, donatorima i posetiocima koji su svojim angažovanjem i doprinosom omogućili uspeh ove akcije. Vaša solidarnost i podrška neprocenjivi su za nastavak naše misije pružanja pomoći i podrške deci oboleloj od raka i njihovim porodicama.

    Za dodatne informacije o našem radu i budućim aktivnostima, molimo vas da posetite našu web stranicu ili nas kontaktirate putem emaila na info@nurdor.org.

    Zajedno možemo učiniti mnogo više. Hvala vam što ste uz nas!

    Veliko hvala svim koji su učestvovali: KUD Sonja Marinković, Škola muzike Melodies, Music Harmony , Play Dance Studio, Lea Martić, Školici crtanja i slikanja "Mali Pikaso", animator Daca (majstor za šminku), VodaVoda Vodica, Arhiv Vojvodine, Dečji hor Suncokreti, KUD Veliko kolo, Volare mađioničar, Hor Zvončići, Haos animatori, Studio Berar, Mira i Slaviša Petković, Neda Piljić, Dunja Dubajić, Slavica Milošević, Tanja Milić, Zorica Vučenović, Zora Dragaš, Katarina Kusacek, Snežana Ognjanović, Jovan Krneta, Dolcezza NS - torte i kolači, Kutak za užitak, Marina Antonijević, Pecivo Neizrecivo, Domaća čarolija ketering, hrana i pecivo, Slatke priče LM, Brutalika ketering, Jovan Zagorac, Pljeska haus, Prijateljska šapa, Daca animatorka, Univerzal doo, Biljana Kovačević, Ivana Ćeha Mladenović, Vrtić Cvetić, Petrovaradin, Branislav Mandić, Goran Vasiljević i volonteri NURDOR-a.

  • Projekti

    NISTE SAMI
    NISTE SAMI

    Opšti i sveobuhvatni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života dece i njihovih porodicau toku i nakon završenog onkološkog lečenja, njihov psihički i fizički oporavak i olakšan povratak u normalne životne tokove i lokalnu sredinu.

    Kada se dete razboli od raka neohodno je da ima dostupnu najsavremeniju farmakološku terapiju koja je rezultat najnaprednijih istraživanja, kao i da nastavi da „bude dete“ i da ponovo otkrije neophodne resurse, da se suoči sabolešću, prihvati je i nastavi svoj put rasta uprkos terapijama, hospitalizacijama i bolnim procedurama. Kao i dete, važno je da i porodica pronađe sopstvenu ravnotežu. U oblasti pedijatrije, zapravo, dete se ne može posmatrati odvojeno od svojih roditelja, posebno u slučaju ozbiljne bolesti kao što je rak.Ovo je veliki izazov, ipoteškoća da se nastaviprekinuti put. Zato što se ne može vratiti „kao ranije“, iskustvo je previše važno, traumatično i zahteva dug proces razrade kroz koji se deca i porodice moraju pratiti.Cilj je da se dete posmatra kao celina, uvek imajući u vidu njegove specifične psihološke i socijalne potrebe.Briga koja im je potrebna je potpuna: humanost, toplina, blizina, gostoprimstvo, psihološka podrška, ali i logistikaprilikom boravka u drugim gradovima u kojima su odvojeni od svojih porodica.Nažalost, ima dostaporodica koje ne mogu da garantuju svojoj deci neophodnu stabilnost i negu. Zato je važno da deci oboleloj od raka i njihovim porodicama ponudimo integrisanu podršku: nije u pitanju samo gostoprimstvo hotelskog tipa u Roditeljskim kućama, već igarancija sveobuhvatnog modela podrškeilogističke pomoći (prevoz od kuće do bolnice, isporuka kućne kupovine, itd.) do obraćanja pažnje napsihološke i socijalne aspekte. Cilj projekta je da deci i adolescentima koji se leče od raka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pruži sveobuhvatna psihosocijalna, materijalna i emotivna podrška prilikom prijema i tokom boravka u Roditeljskim kućama, podršku koja ih prati u potpunosti tokom celog procesa lečenja. Porodica se prati kroz niz osnovnih usluga koje su svima dostupne, a velika pažnja se posvećuje specifičnim potrebama svakog deteta od postavljanja dijagnoze do post –terapije, ali i u procesu rehabilitacije nakon završetka lečenja. Projekat je namenjen svoj deci oboleloj od raka koja primaju terapije na hemato-okološkim odeljenjima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a dolaze iz čitave Srbije i regiona. Cilj nam je briga o deci i njihovim porodicama, u svom punom i najdubljem značenju, zahvaljujući osluškivanju potreba i proaktivnom pristupu kojim se pronalaze personalizovana rešenja posvećena specifičnim potrebama svakog deteta.

    Ovim projektom se ostvaruju tri važna cilja:

    1. Obezbeđuju se besplatne usluge smeštaja, posebno značajne za porodice teškog materijalnog stanja zbog dužine boravka i prirode lečenja daleko odsvojih domova. Važno je omogućiti ekonomsko rasterećenje porodici od samog početka lečenja i sprečiti dovođenje u tešku materijalnu situaciju koja je već dodatno otežana bolešću. Mnoge porodice su zbog prethodnih ekonomskih i socijalnih statusa već krhke, na ivici siromaštva i socijalne ugroženosti. Omogućavanje toplog prijema i prevoza od klinike do Roditeljske kuće, svakodnevnom saradnjom i komunikacijom sa medicinskim osobljem sa dečijih hemato-onkoloških odeljenja, kao i svakodnevnim prevozom na terapiju i nazad pružamo pored smeštaja dodatnu sigurnost porodicama tokom celog procesa lečenja.

    2. Pažljivim posmatranjem i procenom potreba detetapružen je odgovor adekvatne podrške tokom lečenja, obezbeđeni su preduslovi za pristup podrške u cilju  dostupnosti terapije kroz dnevnu bolnicu i mogućnost da se dete izmesti iz bolničke atmosfere u jednu topliju, koja više podseća na atmosferu doma. Unapređujući život deteta i njegove porodice, ostavljajući prostor za razvijanje kreativnosti, mašte i što potpuniji razvoj svih sklonosti i potencijala mališana. Svakoga dana porodica je pod budnim okom tima za psihosocijalnu podršku. Ovo se odnosi na aktivnost i nadzor koji profesionalci obavljaju u vanbolničkom kontekstu, a kroz skup različitih kreativnih i zabavnih programa. Jednom nedeljno pod supervizijom i koordinacijom tima psihologa organizujese skup terapeutsko specijalističkih radionica. Jednom mesečno, za porodice koje su završile sa lečenjem svoje deceorganizuju se grupe podrške. Stalna podrška ima za cilj da olakša deci i porodicama mirnije prihvatanje lečenja, a dugoročno gledano ima za cilj da pruži alate za obradu trauma kod dece izazvanih bolnim procedurama, a kod adolescenata zbog straha od suočavanja sa smrtonosnim ishodom.

    3.Vremenska dimenzija kod onkoloških bolesti nije linearna, pa čak i kada se lečenje završi,osećaj iskustva kroz koje su prošla ova deca,  adolescenti i roditelji nije iscrpljen: faza prekida terapije je izuzetno delikatna, željno iščekivana, ali u isto vreme prihvaćena sa velikom zabrinutošću, jer medicinska zaštita prestaje, a strah od recidiva je jak,posebno kod roditelja. Iz tog razloga je važno obezbediti porodicama kontinuiranu psihološku podršku, kao i psiho fizičku rehabilitaciju, jer lečenje maligniteta kod dece ostavlja kratkoročne i dugoročne psihofizičke posledice koje znatno otežavaju rehabilitaciju i resocijalizaciju  porodica i povratka u „normalan život “.

    COVID19MZRS MINISTARSTVO ZDRAVLJA - YouTube
    ________________________________________________________________________________________________
    Realizacija projekta  " NISTE SAMI" od 01.10.2024 - 31.12.2024. drugu godinu za redom podržana je od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije


     

 
Superhero Sajt sms SMS