Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 
 • Novosti

  Obeležen Svetski dan dece obolele od raka
  Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

  Beograd, 15.02.2017. - Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je danas, povodom Svetskog dana dece obolele od raka, organizovalo humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u 40 gradova širom Srbije. Tačno u 13 časova u nebo nad Srbijom pušteno je hiljade balone u znak podrške svim mališanima koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

  Humanitarni skupovi su deo kampanje „I ja se borim!“ koju je udruženje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, započelo u februaru prošle godine sa ciljem senzibilisanja javnosti za podršku deci i mladima obolelim iz cele Srbije i podršku projektu izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

  U Beogradu, Nišu i Novom Sadu kampanju je podržao i veliki broj poznatih ličnosti: Slavko Beleslin, Marija Radmanović, ekipa Državnog posla, Zoran Kesić, Oliver Katić, Zvonimir Đukić Đule, Hristina Popović, Vanja Grbić, Ivan Ivanović, Dragan Mićanović, Marko Simonović, Nenad Pagonis, Andrija Gerić i Vasa Mijić, Marko Gvero, Mihael Dudaš, OK Vojvodina NS Seme, Zoran Baranac.

  Do sada, tokom kampanje „I ja se borim!“, zahvaljujući velikom broju pojedinaca i kompanija, prikupljena su sredstva za prvu fazu izgradnje novog odeljenja. Prva faza je, po planu, završena krajem 2016. godine – novi objekat je izgrađen i stavljen pod krov.

  Zajedno sa Halo oglasima i EXIT fondacijom, NURDOR je danas zvanično pokrenuo akciju “Stare stvari za novu nadu” u cilju prikupljanja sredstava za drugu fazu izgradnje. Humanitarna akcija koja će trajati tri meseca, je poziv za sve sugrađane da na početnoj stranici Halo oglasa pronađu zeleni baner sa rukavicama „I ja se borim“ i ponude predmet koji žele da doniraju Ili kupe ponuđene stvari, a sva sredstva se direktno uplaćuju na račun NURDOR-a. Sve informacije o akciji - Stare stvari za novu nadu – dostupne su na zvaničnoj internet stranici udruženja www.nurdor.org.

  Ukupna vrednost druge faze projekta iznosi 50.000.000 dinara, a zahvaljujući donacijama, do sada je prikupljena polovina sredstava.

  Potrebno je prikupiti još  25.000.000 dinara,s tim da je država obećala da će pomoći u iznosu od 10.000.000 dinara koliko iznosi PDV. Uporedo se skupljaju sredstva za opremanje objekta za koje je neophodno obezbediti još 20.000 000 dinara. Svako može da pomogne, jer preko 70% ukupno prikupljenih sredstava su donacije građana iz cele Srbije.

  “Kada bude završeno, Odeljenje će biti jedinstveno u Srbiji: sa dovoljno prostora za sve male bolesnike, za njihove roditelje, ali i za one koji se sa njima bore iz dana u dan - medicinske sestre, lekare, psihologe, nastavnike, volontere koji im dan čine lepšim i sličnijim jednom običnom dečjem danu - van bolničkih zidova, bez braunila i lumbalnih punkcija, bez bola i straha.... biće to odeljenje opremljeno savremenim medicinskim aparatima i kupatilima bez olupanih pločica….” poručuje Joland Korora, mama lečenog deteta i predsednica NURDOR-a.

  Za Svetski dan dece obolele od raka, naši prijatelji, građani Srbije, su od 13. do 17. februara poslali SMS poruke u vrednosti od 3.866,700 RSD na naš broj 1150!!! Kao što smo rekli, nikada ne smemo da potcenimo moć jedne SMS poruke.

  Zajedno sa novcem prikupljenim u našim kutijama za dobrovoljni prilog, 15. februara, ukupno je prikupljeno 6.111.700 RSD  za izgradnju II faze novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu .

  Osim u Beogradu, humanitarni skupovi podrške deci oboleloj od raka, uz pomoć roditelja i mladih iz udruženja, volontera  i prijatelja NURDOR-.a, organizovani su i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Paraćinu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Ivanjici, Požarevcu, Valjevu, Ubu, Lajkovcu, Malom Zvorniku, Rekovcu, Prijepolju, Kladovu, Trsteniku, Rumi, Bačkoj Palanci, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Prokuplju, Novom Pazaru, Lebanu, Surdulici, Boru, Vrnjačkoj banji, Žablju i Lazarevcu.

  Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli: Halo oglasi, Messer Tehnogas, Direct Media, Fusion Communications, Exit fondacija, BIG print, DPC, Alma Quattro, Ninamedia, Gradske uprave i Kancelarije za mlade gradova u kojima su organizovani događaji, volonteri Crvenog krsta, Zrenjaninska biblioteka, motoristi Noćni vukovi i Aca iz Amadeus benda, KST hor, kapuera Angola, akrobatska grupa USB i mnogi drugi.

     
   

 • Novosti

  STARE STVARI ZA NOVU NADU
  STARE STVARI ZA NOVU NADU

   Beograd, 07.02.2017. - Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka,  Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR će organizovati humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u 40 gradova širom Srbije.

  Uz prigodne programe i u prisustvu prijatelja, roditelja, volontera i javnih ličnosti, NURDOR će obeležiti ovaj značajan datum i predstaviti novu akciju u sklopu kampanje „I ja se borim!“ – Stare stvari za novu nadu –. Sredstva koja će se prikupiti tokom ove akcije biće namenjena II fazi izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Sve informacije o humanitarnoj akciji - Stare stvari za novu nadu - biće  dostupne na zvaničnoj internet stranici udruženja www.nurdor.org   

  Tačno u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

  U Beogradu, centralna manifestacija će biti organizovana na Trgu Republike od 12 do 14 časova.

  Osim u Beogradu, tog dana, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Paraćinu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Ivanjici, Požarevcu, Valjevu, Ubu, Lajkovcu, Malom Zvorniku, Rekovcu, Prijepolju, Kladovu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Rumi, Bačkoj Palanci, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Prokuplju, Novom Pazaru, Lebanu, Surdulici, Boru, Žablju i Lazarevcu.

  Kampanja „I ja se borim“, koju je udruženje započelo početkom 2016. godine, ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Sa velikim zadovoljstvom i ponosom NURDOR je krajem prošle godine svečano obeležio kraj radova na prvoj fazi projekta i aktivno radi na prikupljanju sredstava za drugu fazu projekta – za unutrašnje građevinske radove, postavljanje instalacija, završne i zanatske radove.

 • Novosti

  Uspomene za ceo život!
  Uspomene za ceo život!

  Danas je bio zaista poseban dan za našu decu u Nišu! Uspomene za ceo život!

  Nurdor i naša deca su bili gosti Teniskog saveza Srbije i Nis Gasprom-a u Nišu! Prisustvovali smo treningu naše reprezantacije za Dejvis kup a posle smo upoznali naše tenisere!

  Oduševljenje dece što će da upoznaju Noleta je nemoguće opisati

  Zahvaljujemo se Nenadu Zimonjiću na organizaciji ovog dešavanja! Zahvaljujemo se Novaku Djokoviću, Dušanu Lajoviću i Filipu Krajinoviću što su se družili sa našim mališanima

  Hvala i na poklonima koje su pripremili za našu decu: potpisane majice i dresove!

  Sve u svemu, ponekad su reči suvišne a srca puna emocija


  https://www.youtube.com/watch?v=v2rQW2tgWZs&sns=fb 


 • Novosti

  Roditeljima bolovanje i puna plata?
  Roditeljima bolovanje i puna plata?

  Ovakvo rešenje predviđeno nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju plod je petogodišnje borbe Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka
  Autor: Katarina Đorđević Politika, petak, 27.01.2017. u 22:00 
  Једна од родитељских кућа у Београду (Фото Д. Јевремовић)

  Petogodišnja borba Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) za pravo na bolovanje i punu platu do detetovog punoletstva, ima izgleda da se završi pobedom. Nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je sada na javnoj raspravi, predviđeno je da se pravo na naknadu zarade može produžiti zbog nege deteta do navršenih 18 godina i to u slučaju teškog oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja.

  Kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, o tom produženju odlučuje najviši stručno-medicinski organ na predlog zdravstvene ustanove u kojoj se dete leči. Po slovu sadašnjeg zakona, roditelji imaju pravo na bolovanje od samo četiri meseca. Budući da lečenje najtežih oboljenja često traje godinama, jasno je koliki je značaj izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju.

  Zahvaljujući inicijativi NURDOR-a, u nacrtu budućeg zakona predviđeno je da roditelj teško bolesnog deteta tokom bolovanja prima pun iznos plate, a ne 65 odsto, kao do sada. Ovakvim rešenjem znatno se poboljšava materijalni položaj porodica mališana obolelih od najtežih bolesti.

  Sandra Malović Likić, socijalni radnik u NURDOR-u, podseća da je ovo udruženje pre pet godina podnelo inicijativu za izmenu zakona, budući da su mnogi roditelji dece na dugotrajnom lečenju bili prinuđeni da daju otkaz.

  – I kada se sve odvija u najboljem redu, lečenje maligne bolesti traje dve godine. Za to vreme roditelj mora stalno da bude uz dete. U naročito teškoj situaciji su oni iz drugih delova Srbije čija se deca leče u Beogradu. Iako u glavnom gradu postoje tri roditeljske kuće u kojima su smešteni oni čija se deca leče od malignih bolesti, to je samo „kap u moru”, jer u njima ima mesta za svega 13 porodica, naglašava naša sagovornica.

  Sandra Malović Likić naglašava da statistički podaci svedoče da svakog dana jedno dete dobije dijagnozu kancera, a svakih deset dana jedan dečji život ugasi se zbog posledica maligne bolesti.

  – Saznanje da je dete obolelo od najteže bolesti je užasan šok za porodicu. Roditelji su prinuđeni da iz korena promene svoju svakodnevicu, kako bi jedan od njih stalno bio uz dete. Mališani često veoma loše podnose hemoterapiju i potrebno im je da majka bude stalno uz njih. Drugi pak imaju veoma izražen apetit pa su roditelji prinuđeni da spremaju kalorijski bogate obroke – kaže ova socijalna radnica.


  Jutro Online - Sandra Malovic Likic - (TV KCN 01.02.2017)

 • Novosti

  Glas Junana za novo odeljenje!
  Glas Junana za novo odeljenje!

  Koncertna atrakcija kineskog ansambla „Glas Junana“ organizovaće se u utorak, 24. januara od 20h u niškom Narodnom pozorištu u Nišu. 

  Prihod od prodatih ulaznica namenjen je Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka i projektu izgradnje novog dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu, navodi se u sopštenju autora koncepta „Umetnost davanja“.

  Karte se po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na blagajni pozorišta i u knjižari “Indigo“.

  Jedinstveni kineski ansambl “Glas Junana” okuplja muzičare – pripadnike nacionalnih manjina koje žive u Junanu.

  Otkako je formirana, grupa je održala brojne koncerte širom Kine, ali je nastupala i u Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj, svuda osvajajući publiku jedinstvenom, egzotičnom muzikom i perfektnim izvođenjem.

  Neki od primera načina izvođenja kao što su Paunov ples, Ples leve noge, Igra za gozbu i Igra manjine Wa biće prikazani na koncertu kako bi se dočarala lepota prirode i života koja je sastavni deo etno umetnosti provincije Junan.

  „Glas Junana“ je osnovala čuveni kineski sopran Jin Ksiaofeng, a muzički direktor je poznati kineski kompozitor Zou Hang.

  Kineski umetnici u okviru turneje u Srbiji održaće koncerte u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

  „Naša humanitarna misija se nastavlja i u 2017. godini, radujem se što ćemo posle nekoliko godina moći da se vratimo načelima na kojima se zasniva Projekat “Umetnost davanja”. Sav prihod koji se prikupi  prodajom karata ulažemo u neki od društveno aktuelnih problema, ovoga puta novac će biti iskorišćen za završetak hemato- onkološkog odeljenja u Nišu za decu obolelu od raka, kaže autor koncepta “Umetnost davanja” Ljiljana Blagojević.

  Tokom desetogodišnjice aktivnog rada “Umetnosti davanja” obezbeđeno je kombi vozilo specijalizovano za prevoz osoba sa invalidetom, inkubator za bebe u niškom porodilištu nosi pločicu Umetnosti davanja, apartman za porodilje je opremljen od strane Umetnosti davanja, sređeni su sportski tereni u mnogim školama, podseća Blagojevićeva.

  „U ime Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, NURDOR, toplo se  zahvaljujem na želji da pomognete i podržite našu misiju poboljšanja uslova u kojima se leče deca obolela od malignih bolesti. Drago nam je će jedno umetničko delo sa vrhunskom preporukom gostovati i u Nišu, i srdačno se zahvaljujemo što ste izdvojili NURDOR i projekat izgradnje novog dečjeg hematoonkološkog odeljenja kao prioritet u društvenoj zajednici“, kazala je predstavnica NURDOR-a Marija Tomić.

  O ansamblu “Glas Junana”

  „Glas Junana“ predstavlja etničke manjine Han, Dai, Yi, Wa, Bulang, Jingpo, Naxi, Tibetan, Achang i Hani.

  Članovi ove zanimljive grupe su umetnici specijalizovani za muziku svojih korena.

  Među njima su Jue Muguo, pevač iz nacionalne zajednice Đingpo, zatim Gen Ksjaoer, pevač iz naroda Dai, inače dobitnik zlatne medalje kao jedan od deset najboljih pevača autonomne oblasti Dehong, pa Đin Ksjaobai, takođe s korenima u narodu Dai, „najveća mlada zvezda“ na takmičenju pevača lokalne televizije.

  Iz etničke grupe Ji tu je Gao Hongžang, dok Ge Sangdunžu predstavlja narod Cang.

  Sopranistkinja Đin Ksjaofeng, osnivačica ansambla, iz etničke grupe Dai, rođena je u Mangu, glavnom gradu Dehonga, autonomne oblasti u pokrajini Junan.

  Nazvaju je „zlatnim leptirom“ etničke grupe Dai zbog njenog čistog glasa i činjenice da je među prvima počela da proučava tradicionalno pevanje ove zajednice, a potom i da ga sama izvodi i popularizuje. Diplomirala je pevanje na Kineskom konzervatorijumu.

  Objavila je nekoliko tonskih izdanja, a dobitnica je i više priznanja, među kojima se izdvaja „titula“ jedne od deset najboljih kinskih sopranistkinja.

  Svojim dostignućima u umetnosti zaslužila je i odrednicu u Leksikonu najpoznatijih istorijskih i savremenih žena Kine i sveta.

  Cu Hang, muzički direktor, jedan je od kompozitora nove generacije u Kini i profesor kompozicije na Centralnoj muzičkoj akademiji. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja nagrada Međunarodnog udruženja kompozitora „Gaudeamus“.


 • Novosti

  Hvala ljudima dobre volje
  Hvala ljudima dobre volje

  Nurdor koristi svaku priliku da obraduje malisane koji se lece od malignih bolesti i koja sve ove vesele praznike provode u bolnickim sobama. I danas je tako bilo. I danas smo ih obradovali i iznenadili jer je danas opet Nova godina ! :) Bilo je puno poljubaca i radosti a mi smo im pozeleli sto brze ozdravljenje i nastavak njihovog detinjstva. Hvala ljudima koji nam pomazu da ih onako silno, decije obradujemo. Ovaj put hvala firmi TRIZMA iz Beograda i Aleksandri Milanovic. I hvala Marija Barisic, stigle su marame na pravo mesto i u pravo vreme